Många musikaler spelas på teatrar runt om i världen och i Sverige. Men så finns det även hela distrikt som är kända för deras musikal och teateruppsättningar. Det finns särskilt två stora teaterdistrikt och i den här delen kommer du att få veta lite om dem.

Broadway

Världens största och mest kända teaterdistrikt ligger i stadsdelen Manhattan i New York, USA. Redan på 1700-talet lade man grunden för vad som är Broadway idag. År 1732 byggdes Broadways första teater. Men det var i mitten på 1850-talet som broadway börjar likna vad det är idag och majoriteten av New Yorks teatrar är belägna på broadway. Eftersom denna gata har blivit så pass populär som den är på grund av deras produktioner har det uppkommit en egen genre som kallas för broadway production. I skrivande stund finns det omkring 39 teatrar med ungefär lika många aktiva produktioner. Att få gå och se en musikal på broadway är något som många har på sin lista att göra innan de dör. Och de som drömmer om att bli musikalartist har givetvis siktet riktat mot broadway. Några exempel på musikaler som spelats på broadway är Hamilton, fantomen på operan, rent och wicked.

West End

Ett annat exempel på ett populärt teaterdistrikt är West End som vi finner i Storbritanniens huvudstad London. Redan på 1600-talet lade man grunden för vad West End är idag då teatrar började att poppa upp runt om i landet tack vare Shakespeare. Idag har west end omkring 38 teatrar. Några kända musikaler som spelats på West End är the book of mormon och the lion king.

Relaterade inlägg