Musikaler på film

En anledning till varför musikaler har blivit allt mer populärt är för att man inte behöver besöka en teater för att kunna se en musikal. Med film har vi möjlighet att se en musikal när och hur vi vill. I den här delen kommer du att få veta lite mer om några kända musikaler som släppts på film.

Trollkarlen från Oz

En av de äldsta och mest populära musikalerna på film än idag är trollkarlen från Oz. Filmen är baserad på boken med samma namn som är skriven av L. Frank Baums. Filmen hade premiär år 1939 och har Judy Garland i huvudrollen. En känd låt från filmen är over the rainbow som blev prisad med en Oscar.

Grease

Grease är en musikalfilm från år 1978 och är baserad på musikalen som utkom först på scen ett par år tidigare, men det var med filmen som musikalen blev populär. I filmen kan vi se John Travolta och Olivia Newton John i huvudrollerna. En känd låt från filmen är you’re the one that i want. År 1982 utkom uppföljaren grease 2 med bland annat Michelle Pfeiffer i huvudrollen.

Flashdance

Flashdance är en musikalfilm från år 1983. Huvudrollen spelas av Jennifer Hudson. En känd låt från filmen är what a feeling.

Skönheten och odjuret

Skönheten och odjuret är en musikalfilm från 1991. Filmen är en animerad disneyfilm och är baserad på sagan med samma namn. En känd låt från filmen är låten beauty and the beast.

Moulin Rogue!

Moulin Rogue är en musikalfilm från 2001. Filmen är inspirerad av boken Kameliadamen av Alexandre Dumas. I huvudrollerna kan vi bland annat se Nicole Kidman och Ewan Mcgregor.

En känd låt från filmen är come what may.

Mamma mia!

Mamma mia är en musikalfilm från 2008. Filmen är baserad på musikalen som hade premiär i början på 00-talet. I huvudrollerna kan vi bland annat se Meryl Streep, Stellan Skarsgård, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried och Colin Firth. År 2018 utkom uppföljaren mamma mia here we go again med bland annat Lily James.

The greatest showman

The greatest showman är en musikalfilm från 2017. I huvudrollerna kan vi bland annat se Hugh Jackman, Zac Efron, Zendaya och svenska Rebecca Ferguson. En känd låt från filmen är this is me.

Relaterade inlägg