Musikaler kan vara lite av en vattendelare. En del älskar musikaler medan andra fullkomligt avskyr musikaler. På den här sidan samlas de som tycker om musikaler. Men trots att man har ett stort intresse för musikaler kan det vara intressant att få veta lite kort om musikalernas bakgrund och historia.

Musikalernas tidiga historia

Musikaler är faktiskt mycket äldre än vad man kan tro. Redan under antikens Grekland kunde man kombinera musik och skådespel för att berätta en historia. Detta var något som togs vidare i samband med att operan blev populär på 1600 och 1700-talet. Så man kan säga att musikalen som vi känner den idag har rötter i operan, men också antikens Grekland.

Musikalens utveckling

Men det var först på 1800-talet som musikalen började bli mer lik det vi kan se på scen och film idag. Det var i USA i mitten på 1800-talet som man började att kombinera sång, dans och skådespel i en framförd historia på teaterscenerna. Den allra första musikalen kom år 1866 och hette the black crook och har musikaliska element vi känner idag.

De första musikalerna som kom hade komiska handlingar och kallades därför musical comedy. Det dröjde fram till 1930-talet som man började skriva musikaler med en mer dramatisk handling.

Nästa steg i musikalernas utveckling kom i samband med film. Detta var på 1930-talet då det kom ett flertal musikalfilmer och det var nu flera musikalstjärnor fick sitt genombrott. Till exempel Fred Astaire och Ginger Rogers.

Musikalernas stora genombrott

Att musikaler fick en större spridning på 1930-talet har vi film att tacka för. Men det dröjde fram till 1950-talet som ett flertal av världens mest kända musikaler än idag kom. Några exempel på det är the sound of music som kom år 1959, my fair lady som kom år 1956 och west side story som kom år 1957.

Rockmusikalen

I slutet på 1960-talet kom rockmusikalen vilket är ännu en viktig målstolpe inom musikalvärlden. Rockmusiken var då relativt ny och var en av de hetaste musikgenres på den tiden. Det var en bidragande faktor till varför det kom musikaler med rockmusik. Några exempel på det är hair som kom år 1968 och Jesus Christ superstar som kom år 1970. I början på 1970-talet kom även den första scenuppsättningen av musikalen Grease.

Pampigt

Fram till 1980 präglades musikalerna av rock och popmusik. Men snart började man längta efter den mer pampiga musiken och berättelser som hörde till det. Några musikaler från den här tiden är till exempel cats, les miserables, fantomen på operan och chess.

Popgruppernas era

Något som är typiskt för 1990-talets musikaler är att de är inspirerade av popgrupper. Det var nu Mamma mia sattes upp för första gången vilket är en musikal baserad på ABBAs musik. Nu kom även we will rock you som är baserad på Queens musik samt all you need is love som är baserad på Beatles musik.

Relaterade inlägg